Årets bisäsong 2022 - digital övervakning och bisafari med andelägare

Årets bisäsong har varit innehållsrik! I år har vi provat digital övervakning av några av våra bisamhällen. Vi installerade en digital våg och ett "hjärta" som samlar information om temperatur, luftfuktighet och ljud inne i bikupan. Det betyder att vi inte behöver störa bina lika mycket och får veta om något är på gång. Har bina nog med vinterhonung, är draget på vildhallon i gång, är det svärmtendenser och mycket mer. Imponerande med den digitala teknologien, men det absolut bästa är trots allt närkontakten med bina i bikupan. Att få känna doften från bina, propolis och honung, och bara att få följa med livsrytmen till dessa fantastiska varelser. Vi lär oss något nytt varje år! Just nu väntar vi på minusgrader för att göra det sista besöket i bigården för att ge bina oxalsyra, som finns naturligt i bikupan, för att bekämpa eventuella kvalster.

Tack till våra trevliga andelsägare som stöttar oss och som har besökt oss i bigården. Vi har haft många fina stunder för att lära mer om bina, ägg, larver och bidrottningen under årets bisafarier! I år fick vi för första gången en liten mängd med lindhonung, och det var en härlig upplevelse att se bina bli helt tokiga och surra i lindträden. Vi skulle dock haft mer av lindhonungen, men bina tyckte väl den var så god att de åt upp det mesta själv :-).

Vill du också bli bifadder eller andelsägare för Cleopatra i 2023-säsongen är du hjärtligt välkommen. Se under beställning eller vår Instagram-sida @alvsbackaguld.se

Vi önskar alla en god fortsättning på året och så ses vi till våren!

Vi är en del av Smaka på Värmland den 25.-26.september

Varmt välkomna till öppet hus i vår bigård mellan klockan 10-16 lördag och söndag 25-26. september. Här får du smaka på olika honungsorter, och vi har också färsk bipollen, bivax, läppcerat av bivax och bivaxdukar. Du får hälsa se slungrummet och vi bjuder på hemmabakade honungskakor. Välkommen till Stenåsen 233 i Älvsbacka.

Årets bisäsong är i gång!

Drottningarna har varit i gång med äggläggning en stund. Vi väntar fortfarande på värmen som ger en explosion av pollen och nektar till bina. Medans vi väntar har vi gjort färdig ett nytt slungrum och visar fram för besökande andelsägare.

Ny logo är också på plats. Vi har planer om att öka bisamhället med tre nya drottningar, Nefertiti, Hatshepsut och Cleopatra.

Nytt biår med nya andelsägare och nya projekter

I bikuporna under snötäcket äter bina honung insamlad i sommar, mens vi rensar och smälter bivax. Nytt slungrum och ny logo är under planlägging. Drottning Alexandra har nu 7 andelsägare och vi ser fram till att få besök i bigården. Vi längtar till våren och binas brus.Julklappar från bikupan

Vi utvidgar sortimentet med
  • en duo i presentkartong, en hallon- och en klöverhonung, eller två av samma sort
  • en kombi med honung, bivaxsalva och läppcerat
  • bli andelsägare
Mer information hittar du på "Beställa"