Årets bisäsong 2022 - digital övervakning och bisafari med andelägare

Årets bisäsong har varit innehållsrik! I år har vi provat digital övervakning av några av våra bisamhällen. Vi installerade en digital våg och ett "hjärta" som samlar information om temperatur, luftfuktighet och ljud inne i bikupan. Det betyder att vi inte behöver störa bina lika mycket och får veta om något är på gång. Har bina nog med vinterhonung, är draget på vildhallon i gång, är det svärmtendenser och mycket mer. Imponerande med den digitala teknologien, men det absolut bästa är trots allt närkontakten med bina i bikupan. Att få känna doften från bina, propolis och honung, och bara att få följa med livsrytmen till dessa fantastiska varelser. Vi lär oss något nytt varje år! Just nu väntar vi på minusgrader för att göra det sista besöket i bigården för att ge bina oxalsyra, som finns naturligt i bikupan, för att bekämpa eventuella kvalster.

Tack till våra trevliga andelsägare som stöttar oss och som har besökt oss i bigården. Vi har haft många fina stunder för att lära mer om bina, ägg, larver och bidrottningen under årets bisafarier! I år fick vi för första gången en liten mängd med lindhonung, och det var en härlig upplevelse att se bina bli helt tokiga och surra i lindträden. Vi skulle dock haft mer av lindhonungen, men bina tyckte väl den var så god att de åt upp det mesta själv :-).

Vill du också bli bifadder eller andelsägare för Cleopatra i 2023-säsongen är du hjärtligt välkommen. Se under beställning eller vår Instagram-sida @alvsbackaguld.se

Vi önskar alla en god fortsättning på året och så ses vi till våren!