Honungskakor

Honungskakor
Mina medarbetare i miljøvernavdelingen i Oslo ville gärna att jag skulle baka och servera honungskakor. Jag letade recept och hittade två varianter som fick tärningskast 6 efter servering :-) Prova och smaka själv!

Sveas honungskakor, ca. 60 stk:
Sega goda gräddkola-aktiga småkakor som mina barn tycker är supergoda och kakorna är enkla att baka på kort tid.
200 g mjukt smör
1.5 dl strösocker
Ca. 1 dl flytande honung
4-5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker
Rör ihop smör, socker, honung ocg vaniljsocker. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål, och så blandas det in i smördegen. Blanda allt til en deg.
Forma fyra långa korvar av degen och lägg på en bakplåt med bakpapper. Tryck korvarna platta med handen.
Sätt plåten in i en varm ugn på 175 grader och baka ca. 15 minuter. Ta ut, och skär små biscotti längs kortsidan medan korvarna är varma. Låt kakorna svalna.

Gammaldags saftig honungskaka med ingefära, ca. 15 personer:
Denna recepten dubblade jag och stekte ca 45 minuter i en stor rund sockerkaksform. På den färdiggräddade kakan la jag vispad grädde med färska jordgubbar som räckte till 30 personer!
Ta gärna i mer ingefära om du tycker om smaken.
125 g mjukt smör
1 dl farin eller råsocker
Ca. 2 dl honung
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 msk riven färsk ingefära

Rör smör och råsocker i matberedare tills det blir ordentligt blandat. Ha i honungen och blanda allt. Tillsätt 1 ägg i taget och rör om innan su har i nästa. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan skål, och häll så in i degen. Blanda allt til en deg. Till slut rör du in den färska rivna ingefäran, smak til.
Häll i en smord form och grädda i 175 grader i ca 30 minuter längst ned i ugnen. Kakan kan frysas och håller seg saftig länge.