Honungens positiva egenskaper

Sommaren 2017 var vår första honungssommar med ofattbara 220 kg flytande guld från drottningarna Hera och Jeanne d'Arc. En helt obeskrivlig sommar.  Nu väntar vi med spänning på utvecklingen sommaren 2018 med två nya drottningar.

Vi slungade vår allra första honung lagom till midsommar med underbar mild  smak av vitklöver och hallon. Vänner och bekanta, också de som inte vanligtvis tycker om honung var lika entusiastiska över den rinnande formen och den unika smaken. «Det här smakar helt annorlunda än annan honung jag har smakat förut!», det har vi fått höra många gånger i 2017.  Himmelsk god smak av naturlig nektar direkt från Värmland. Färsk honung är full av sunda mjölksyrabakterier. Den är bakteriedödande och mest känd för sin lindrande effekt på hosta och halsont. Men då måste honungen ätas naturell. Många vet inte att honungens enzymer förstörs av värmebehandling över 40 grader. Det hjälper alltså inte att bota halsont med honung i te! :)

Det är bara nyproducerad honung som innehåller levande mjölksyrabakterier i varierande mängd. Sådan honung är nästan omöjlig att få tag på i Sverige, såvida man inte har direktkontakt med en biodlare. Mjölksyrabakterierna dör snabbt och det finns inga levande mjölksyrabakterier i honungen vi köper i matbutiken. Under honungsproduktionen tillsätter bina levande mjölksyrabakterier, som har antibakteriella egenskaper och därför kan vara ett alternativ till antibiotika. Men innan bakterierna dör så producerar de bakteriehämmande substanser som finns kvar i den mogna honungen. Sannolikt är det en förklaring till att all honung har en viss antibakteriell verkan.

Honung från bikupa till glasbruk

Under kan du se vårt handarbete med honung på Älvsbacka Guld.


När en honungstavla är full har den ca. 2.5 kg honung. Bina täcker den med täckvax när honungen är färdig, det vill säga
har en vattenprocent på under 20 %, helst 18 %. Vi mäter och kontrollerar vatteninnehållet i alla honungstavlor med refraktometer innan honungen handslungas. 

Klar för slungning. Först på med slungmössan, sen skrapas täckvaxen av med vaxgaffel. Vi använder täckvaxen till hudprodukter eller smälter om till nya vaxtavlor som vi ger tillbaka till bina.


Handslungan har plats för 3 tavlor. Ett härligt sommarljud med honungsregn som piskar!


Honungen är alltid flytande när den är färsk, här rinner den genom två silar. Den ligger i behållaren i 24 timmar innan vi tar av det översta lagret med eventuella bivaxrester.


Nu tar vi den gärna orörd direkt i glasburkar. I vår värld är doften och smaken av färsk honung det bästa som finns.